Acest popor este condus de femei, iar bărbații sunt lipsiți de orice drepturi. Ceva inexplicabil!

Tuareg nu este doar un nou model de automobile ale mărcii Volkswagen, ci și unul dintre popoarele unice ale lumii. Acești africani au păstrat o tradiție destul de stranie — la ei funcția de conducere o au femeile, iar bărbații sunt nevoiți să care legăturile pe stradă. Printre altele, ei s-au obișnuit cu o astfel de rânduială și nu o consideră ciudată.

Dacă nu știai, acesta este matriarhatul, în cadrul căruia bărbații sunt cei asupriți din cauza sexului lor, cu toate că, de obicei, în lumea civilizată se întâmplă invers — suferă anume femeile. Deci haideți să facem cunoștință cu acest popor uimitor!

Există o legendă, conform căreia rădăcinile tuaregilor provin de la extraordinara „mamă a tuturor” și măreața conducătoare — Tin Hinan, regina Saharei. Ea a fost amazoană și a venit în Hoggar din partea sudică a actualului Morocco, care pe atunci se numea Tafilalet. De altfel, în 1925, în fortăreața antică Abalessa din Ahaggar, a fost găsit mormântul bogat al unei femei remarcabile. Tuaregii consideră că aceasta este regina lor.

Religia oficială a tuaregilor este islamul. Însă acest lucru nu influențează în niciun fel tradițiile lor: femeile acestui popor au mai multe drepturi decât bărbații. Ele nu-și ascund fețele, pot avea un număr nelimitat de amanți și relații sexuale și, cu toate acestea, nimeni nu are dreptul să le pedepsească.

Tuaregii păzesc cu multă grijă viața lor personală. De aceea, bărbații se duc la femei exclusiv noaptea. Pe lângă aceasta, femeile posedă toate proprietățile, atât mobile, cât și imobile. Și dacă are loc un divorț, tot femeia este cea care împarte averea — bărbatul se mulțumește cu ceea ce rămâne.

Femeile tuaregilor păstrează patrimoniul cultural al poporului lor. Anume ele învață arta scrisului și gramatica încă din copilărie, în timp ce bărbații, chiar dacă sunt luptători curajoși și buni negustori, primesc de la tații lor, atunci când împlinesc 18 ani, doar o sabie ascuțită și un văl special pentru față, pe care ei nu au voie să-l scoată nici măcar acasă în timpul mesei. Fața bărbatului poate fi văzută doar de soție sau amantă.

„Oamenii albaștri” — astfel sunt numiți tuaregii din cauza hainelor lor tradiționale. Aici pânzele sunt vopsite într-un mod destul de interesant: vopseaua este îmbibată în haine cu ajutorul pietrelor și, de aceea, ea rămâne pe pielea oamenilor, dându-i o nuanță albăstrie.

În Africa există aproximativ un milion de tuaregi, care sunt împărțiți în numeroase triburi. Ei rătăcesc prin Sahara de mii de ani, conducând cămilele spre noi pășuni. Merită să menționăm că acest popor nu ar fi supraviețuit în deșert fără cămile. De altfel, cămila este unicul bun, care îi rămâne bărbatului după divorț. Și acesta este considerat un gest frumos.

Tuaregii sunt unicul popor din lume, bărbații cărora sunt obligați să-și ascundă fața sub un văl. Iar ca să se facă plăcut unei fete, tânărul trebuie să fie înzestrat cu diverse talente. Se prețuiește în mod deosebit, dacă el poate scrie poezii pentru iubita sa. Și dacă ea îi răspunde în același mod, le rămâne doar să aștepte apusul soarelui, ca să organizeze o seară poetică în doi.

Iată o astfel de istorie! În prezent, nu mai contează, dacă ești bărbat sau femeie. Această diferență se șterge o dată cu dezvoltarea societății. Nu putem judeca ce va rezulta din toate acestea, însă, dacă brusc se va instala matriarhatul, vom avea de la cine învăța: cel mai probabil, tuaregii nu vor refuza să ne dea câteva lecții!

sursa: perfectmedia.me