Ce-i las copilului meu? O casă pentru care am muncit toată viaţă. Un cont în bancă pentru care am renunţat la toate vacanţele mele să strâng nişte euro în fiecare lună. Nişte terenuri moştenire de care am ţinut cu dinții toată viaţa

Ce-i las copilului meu? O casă pentru care am muncit toată viaţă. Un cont în bancă pentru care am renunţat la toate vacanţele mele să strâng nişte euro în fiecare lună. Nişte terenuri moştenire de care am ţinut cu dinții toată viaţă. Nu mai valorează mare lucru, dar are acte de proprietate. Ce-i las copilului meu ?

Ce am agonisit făcând mari sacrificii toată viaţă. Asta în cel mai fericit caz. Că în cazurile nefericite sunt părinţi care le lasă copiilor clădiri împovărate de credite pentru care chiar copiii plătesc toată viaţă. Sunt părinţi care le lasă copiilor nişte procese de succesiune în care fraţii se judecă şi se urăsc ani întregi pentru o uşă, două ferestre şi trei palme de pământ. Iar cel mai negru scenariu îi are în poveste pe acei părinţi care supravieţuiesc copiilor lor şi care află că nu mai au cui ce să lase. Străduiţi-vă să le daţi copiilor, nu să le lăsaţi. Nu sacrificaţi vacanţe şi evenimente şi bucurii şi şcoli bune şi haine frumoase şi experienţe memorabile pentru case îngropate în datorii cu scuză că le veţi lasă ceva copiilor voştri. Viaţă e despre astăzi. Mâine e relativ.

Astăzi tu poţi să trăieşti o viaţă frumoasă iar dacă părinţii sunt fericiţii copiii sunt şi mai fericiţi. Nu lăsaţi grijile materiale să ia locul bucuriilor sufleteşti. Cele mai bune lucruri pe care le puteţi lăsa sunt amintirile.

Sursa: Mirela Retegan

Te-ar putea interesa si: 19 porunci intelepte ale Mariei Montessori, cel mai mare pedagog din istorie, pentru creşterea corectă a unui copil: „Vreti copii buni- fiti parinti buni”

Maria Montessori a fost medic şi pedagog italian care a descoperit şi a perfecţionat o metodă de educaţie a copiilor ce pune accentul pe dezvoltarea independenţei şi pe o intervenţie redusă a adulţilor. A formulat o serie de principii pentru părinţi, considerate fundamentele educaţiei.

Maria Montessori s-a născut în Italia în 1870 şi deşi iniţial planul său era să devină inginer a abandonat această posibilă carieră pentru a deveni medic.

A demonstrat că fiecare copil este o personalitate unică, independentă, care învaţă cel mai uşor prin activitate individuală practică, devenind foarte cunoscută prin formularea unor reguli scurte, dar memorabile pentru părinţi, scrie brightside.me.

Am selectat pentru tine 19 de sfaturi ale Mariei Montessori, care, daca ar fi citite de parinti o data pe saptamana, relatia lor cu copiii nu numai ca s-ar imbunatati, dar ar trece la un alt nivel.

Copiii invata totul din mediul inconjurator.

Respecta copilul in toate manifestarile lui.

Ofera-i libertate de miscare in siguranta.

Ofera-i libertate de a alege.

Da-i sansa sa castige tot mai multa independenta.

Invata-l prin prezentarea activitatii, nu prin corectare.

Implineste-i nevoile si, in acelasi timp, ajuta-l sa vada care sunt si nevoile celorlalti.

Ai rabdare. Daca un copil are nevoie de mai mult timp pentru a invata ceva, acorda-i-l.

Un copil care este criticat frecvent invata sa-i judece pe altii.

Daca un copil se simte acceptat, invata sa aiba incredere in el.

Respecta-ti copilul atunci cand a gresit si isi poate repara greseala. Opreste-l atunci cand actiunile pe care vrea sa le faca sunt potential periculoase.

Nu-ti vorbi de rau copilul, indiferent daca acesta este sau nu de fata.

Concentreaza-te mai degraba pe ceea ce vrei sa educi bun in el, nu pe raul pe care vrei sa-l eviti.

Intotdeauna fii pregatit sa raspunzi cand te solicita copilul, caci atunci are nevoie de ajutor.

Cand nu are nevoie de ajutor, nu interveni.

Nu intrerupe un copil cand este concentrat asupra unei activitati: se odihneste, lucreaza sau doar ii observa pe altii.

Un aspect foarte important este mediul in care locuieste copilul si in care nu trebuie sa se regaseasca obiecte inutile.

Intotdeauna vorbeste si comporta-te cu copilul avand cele mai bune maniere si ofera-i tot ce ai mai bun in tine.

Ajuta-ti copilul sa-si depaseasca imperfectiunile. Fa acest lucru cu grija, retinere si in liniste, cu intelegere si dragoste.