Cea mai bogată comună din România publică primele imagini cu proiectul prin care vrea să dezvolte două judeţe

Primăria Ciugud a făcut publice, în premieră, fotografii 3D cu zonele de agrement care vor fi amenajate în cadrul unui proiect european prin care Râul Mureş să devină din nou navigabil.

Proiectul inițiat de primăria Ciugud, din Alba a obținut o finanțare europeană de două milioane de euro. Opt administrații locale din cele două județe vor derula împreună acest proiect. Fiecare primărie va trebui să amenajeze poduri şi pontoane pentru ambarcațiunile care vor naviga pe râu, dar și spații de agrement și cazare pentru turiști.

O asociație de primării din Alba și Hunedoara a câștigat două milioane de euro prin Fondul European pentru Piscicultură. Potrivit proiectului, pe Mureș vor circula ambarcațiuni care vor aduce turiști în zonă. Fiecare dintre cele opt administrații locale din proiect va contribui la amenajarea turistică a râului.

Traseul pe care vor naviga ambarcațiunile de mici dimensiuni va porni din județul Alba, din comuna Sântimbru, și se va încheia în localitatea Rapolt. De altfel, râul Mureș a fost navigabil încă din antichitate. Primarii speră ca lucrările să poată începe în primăvara anului viitor.

Opt administrații locale din cele două județe vor derula împreună acest proiect. Fiecare primărie va trebui să amenajeze poduri şi pontoane pentru ambarcațiunile care vor naviga pe râu, dar și spații de agrement și cazare pentru turiști. O asociație de primării din Alba și Hunedoara a câștigat două milioane de euro prin Fondul European pentru Piscicultură.

Potrivit proiectului, pe Mureș vor circula ambarcațiuni care vor aduce turiști în zonă. Fiecare dintre cele opt administrații locale din proiect va contribui la amenajarea turistică a râului. Mircea Magda, viceprimar Rapoltu Mare: „Noi pe malul râului Mureș o să amenajăm un ponton, într-o zonă unde îi terenul primăriei”.

Vasile Cărăguț, primar Geoagiu: „Cu această încărcătură istorică pe care o are orașul Geoagiu, în apropierea acestei zone de agrement pe care dorim să o facem este castrul roman de la Cigmău” Traseul pe care vor naviga ambarcațiunile de mici dimensiuni va porni din județul Alba, din comuna Sântimbru, și se va încheia în localitatea Rapolt. De altfel, râul Mureș a fost navigabil încă din antichitate.

Istoricii spun că de acum două mii de ani, Mureșul era un mijloc de transport naval pe toată lungimea sa, din România până în actualul vest al Europei.

Marcel Muntean, istoric: „A avut o perioadă de glorie în epoca romană, când era folosit pentru transportul aurului și al sării și mai apoi, în timpul Imperiului Habsburgic, tot pentru sare, se transporta sare cu niște barje cu fundul plat, numite la noi în zonă brodine”.

Inițiatoarea acestui proiect este primăria Ciugud din Alba. Acolo se vor întâlni în noiembrie reprezentanții tuturor administrațiilor locale din asociație. Primarii speră ca lucrările să poată începe în primăvara anului viitor.