Cea mai mare comoara descoperita vreodata in Romania. Aproximativ 400.000 galbeni si o cantitate mare de piese din aur au fost scoase la suprafata din albia raului Strei

Era in jurul anului 1550 cand, mai multi pescari au descoperit in alba raului Strei peste 400.000 de piese de aur. Acestia se deplasau cu barcile pe raul Strei si au observat ceva stralucind in lumina soarelui printre pietre. Imediat, acestia au constatat ca in apa erau monede de aur.

Conform istoricilor, peste 400.000 de monede si o cantitate mare de sloiuri (piese) din aur au fost scoase la suprafata din albia raului Strei, in apropiere de Deva. Se pare ca tezaurul de origine daca a fost scos la lumina de ploile abundente care au provocat inundatii si alunecari de teren in acea perioada.

„Mergea niste pescari romani cu seicile din Muresu in Streiu si, legandu-si luntrile cu un trunchiu, au zarit ca sclipeste ceva. Vrand sa scoata din apa aceea ce stricase prin radacinile lemnului si cercand mai de adinsul, au aflat si mai multi galbeni, mai cu seama de ai lui Lisimahu, craiul Traciei, cu inscriptie greceasca. Cum am inteles din oameni vrednici de credinta, la 400.000 de galbeni si multi sloi (n.r. piese) de aur au aflat”, scria Gheorghe Sincai (1754-1816), in „Hronica Romanilor”.

Multe voci avizate sustin ca aceasta era chiar comoara lui Decebal (55-106), conducatorul Daciei. Se pare ca acesta ar fi poruncit oamenilor sai sa ascunda comorile inainte de invazia romanilor. Apoi, Decebal i-ar fi ucis pe cei care au ascuns comorile ca sa nu dezvaluie nimanui locul unde era aerul.