Iată ce se va întâmpla cu creierul și cu corpul tău dacă vei dormi mai puțin de 7 ore:

Lipsa somnului are consecințe grave pentru organism și creier.

Mulți dintre noi consideră ca nu au nici un motiv să doarmă 7-9 ore noaptea (așa cum mulți doctori recomandă adulților) încât nu-și pot permite acest lucru din cauza familiei sau a muncii.

Neurologul Matthew Walker menționează:

„Cu cât dormi mai puțin, cu atât vei trăi mai puțin.”

Adulții trebuie să doarmă 7-9 ore noaptea, iar copiii au nevoie de mai mult, deși numărul orelor de somn variază în funcție de persoană. Puține persoane au nevoie doar de câteva ore de somn și există persoane care au nevoie de cel puțin 11 ore.

Dar indiferent de individ, lipsa somnului dăunează sănătății fizice și mintale.

Iată cele 30 de efecte negative provocate de lipsa de somn asupra sănătății:

1. Lipsa somnului mărește riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer.

În special − cancere intestinale și mamare.

2. Când nu dormi suficient, pielea se regenerează mai greu și îmbătrânește mai repede.

Somnul de slabă calitate este strâns legat de bolile cronice ale pielii. Pielea afectată de soare și de alți factori atât externi cât și interni se regenerează mai greu dacă dormiți puțin noaptea și, prin urmare, îmbătrânește mai repede.

3. Persoanele obosite se abțin mai greu de la obiceiurile dăunătoare.

Persoanele care nu dorm suficient se abțin cu greu de la impulsuri, așa că adesea mănâncă alimente nesănătoase, bogate în calorii și, de asemenea, sunt mai vulnerabile în ceea ce privește obiceiuri proaste. Aparent, aceasta este o consecință a dezechilibrului hormonal cauzat de lipsa de somn, iar acesta duce la creșterea apetitului și respectiv creșterea în greutate. Multe persoane suferă de obezitate.

4. Nopțile albe sporesc senzația de singurătate, iar persoanele singuratice adorm mai greu.

Oamenii de știința au descoperit ca tinerii care nu dorm destul sunt mai puțin sociabili și ca persoanele cu tulburări de somn se plâng de multe ori de singurătate.

5. Starea de somnolență, afectează memoria de scurtă durată ducând la incapacitatea de a învăța.

Cu cât copiii merg mai târziu la școală, cu atât performanța lor este mai bună – este deja demonstrat. Dar este, de asemenea, dăunător pentru un adult să fie somnoros, este afectată memoria de scurtă durată, împiedică la dobândirea noilor abilitarăți.

6. Lipsa orelor de somn pe termen lung dăunează memoriei de lungă durată.

La persoanele în etate, lipsa somnului poate provoca modificări structurale ale creierului, ceea ce duce la afectarea memoriei de lungă durată. La adulți, lipsa somnului duce la afectarea memoriei.

7. Lipsa somnului poate provoca Alzheimer.

Mai multe studii au descoperit că somnul ajută la curățarea plăcilor Alzheimer din creier. Aceste plăci sunt strâns legate de dezvoltarea bolii Alzheimer. Cu cât o persoană doarme mai puțin, cu atât mai multe plăci se acumulează și e necesar un somn profund pentru a le elimina.

8. Lipsa somnului sporește riscul bolilor cardiovasculare.

Persoanele care dorm puțin suferă schimbări vizibile a tensiunii arteriale fapt ce duce la creșterea concentrația de proteine C-reactive sporind riscul de boli cardiovasculare.

9. Lipsa somnului provoacă iritabilitate.

Iritabilitatea înseamnă, de asemenea, că o persoană este deranjată chiar și de lucruri nesemnificative.

10. Lipsa somnului provoacă probleme de vedere.

Lipsa somnului provoacă imprecizie a vederii sau vederea dublă. Lipsa îndelungată a somnului duce la halucinații.

11. Lipsa somnului provoacă încetinirea activităților.

Studiile arată că oamenii obosiți iau mai greu decizii, iar reacțiile lor sunt lente.

12. Nu este surprinzător faptul că lipsa de somn scade capacitatea de atenție și concentrare.

De exemplu, un studiu a constatat că o noapte nedormită a unui chirurg, crește numărul de erori făcute de aceștia cu 20-32%. Sportivii, de asemenea, pot să facă greșeli după o lungă perioadă de timp fără somn.

13. Privarea de somn afectează sistemul imunitar.

O lungă lipsă de somn și chiar o noapte fără somn slăbește organismul, iar acesta este vulnerabil la infecții. Mai mult, lipsa somnului conduce la scăderea eficientei vaccinelor.

14. Oamenii epuizați răcesc mai des.

Daca răcești mai tot timpul, trebuie să știi ca unul dintre factorii care duc la banala răceala este lipsa odihnei corpului. De asemenea, calitatea somnului este foarte importanta.