Iată de ce aerul miroase atât de plăcut când plouă: 3 explicații neașteptate

Dacă îți place și ție cum miroase aerul în timpul și după ploaie, mulțumește-i chimiei pentru asta. Această aromă inconfundabilă se numește „petrichor” și este rezultatul formării unor substanțe chimice, în urma contactului apei de ploaie cu pământul.

Bacteriile din sol Streptomyces încep să elimine molecule-geosmin. Atunci când apa nimerește în sol, picăturile ei se unesc cu bulele de aer în care se conține acest geosmin. Bulele intră în reacție cu picăturile și ies deja sub forma unor „aerosoli” naturali, mici particule care se împrăștie în aer. Imediat ce geosmin-ele se vor ridica de la pământ în aer noi vom simți acest miros proaspăt și plăcut.

Încă o cauză a formării petrichorului sunt uleiurile vegetale. Richard Thomas și Isabel Bear, cercetătorii care au inventat denumirea „petrichor” cu jumătate de secol în urmă, au ajuns la concluzia că o parte din plante produc uleiuri în timpul secetei. Atunci când plouă, aceste uleiuri ajung în aer pe aceeași cale ca și geosmin-ele.

Uneori, după furtună mirosul poate fi foarte intens și proaspăt, pentru asta poți mulțumi ozonul. Fulgerul scindează azotul și oxigenul, iar în rezultat se formează oxidul de azot, adică anume acea legătură necesară pentru obținerea ozonului.

Acestea sunt doar câteva modalități de formare a mirosului de după ploaie, pe care cercetătorii le-au descoperit până acum. Cu siguranță, mai pot fi și altele.

Așadar, chiar dacă petrichorul miroase proaspăt, în acest caz nu există niciun fel de romantism. Cine s-ar fi gândit că de fapt nouă ne place mirosul de bacterii și fulgere.