Lovitură dură pentru cei cu centrale termice de apartament! Despre ce taxă este vorba

Guvernantii aduc o veste rea acum la final de an si in plina iarna pentru cei care au centrale termice de apartament. Este o incercare disperata de a salva RADET. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a readus in discutie ideea introducerii unei taxe de mediu pentru centralele termice individuale de apartament pe gaze naturale.

Aceasta discutie vine in contextul modificarii Legii termiei prin limitarea drastica a posibilitatii de debransare a blocurilor si de deconectare a apartamentelor de la sistemele centralizate municipale de termoficare, operatiuni care nu vor mai fi permise decat in afara arealelor din localitati decretate de primarii ca fiind zone unitare de incalzire.

Introducerea unei astfel de taxe de mediu pentru centralele de apartament este ceruta de mai multi ani de catre RADET, operatorul sistemului centralizat de incalzire din Capitala aflat in insolventa de 2 ani, si a fost discutata inclusiv in cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice nationale.

Potrivit Autoritatii, capacitatea centralelor termice individuale instalate in apartamentele din Romania a crescut cu aproape 62% in interval de 3 ani.