O sursă bogată de colagen. Cereala care întinerește organismul cu pana la 10 ani

Alimentația sănătoasă, alături de mișcare și sport, este cheia tinereții și longevității. Inevitabil, ceea ce consumăm zilnic și le punem pe masă membrilor din familie influențează starea de bine, menține organismul sănătos. Nu te-ai gândit că o cereală ieftină, dar atât de valoroasă, este capabilă să stimuleze sinteza de colagen în organism, izvorul tinerețIi. Dar și să îți îmbogățească organismul cu o serie de minerale importante. Orzul și hrișca sunt cele mai bogate alimente în minerale: Mn, Se, Cu, Fe, Ca, Mg, Zn, K.

Consumând măcar 2-3 porții de orz integral pe săptămână, pielea, părul și unghiile vor fi sănătoase și tinere. Vezi în tabelul de mai jos date despre valoarea nutritivă a boabelor de orz:

Este interesant faptul că în trecut orzul era considerat o delicatesă, pe care și-o permiteau doar demnitarii.

Proprietățile orzului

În zadar gospodinele au trecut arpacașul din orz pe planurile secundare. Doar el conține o cantitate mare de substanțe nutritive, care sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului.

Arpacașul fiert, în special cel din boabe nedecorticate, este numit terciul frumuseții, deoarece doar această cereală conține o cantitate mare de lizină (535mg/100g produs) — aminoacidul, care participă activ la sinteza colagenului. Toată lumea știe că acesta contribuie la menținerea elasticității pielii, împiedicând formarea ridurilor. Încă un motiv de a include arpacașul în meniul tuturor femeilor este cantitatea mare de vitaminele grupului B pe care acesta le conține.

Consumul regulat al terciului din arpacaș nu contribuie doar la menținerea frumuseții pielii, ci și la scăderea în greutate! Orzul nedecorticat este bogat în fibre dietetice care stimulează tranzitul intestinal. În plus, acesta conferă în nivel înalt de sațietate, datorită proteinelor și mineralelor pe care le conține.

Cum se prepară orzul?

Este recomndat să îl fierbeți în apă.

  1. Acoperiți boabele de orz cu apă peste noapte, ca să se înmoaie.
  2. Spălați-le și fierbeți-le în apă, în proporție de 6 linguri de orz la un litru de apă.

Dacă orzul este înmuiat în prealabil, va fierbe foarte repede, în maxim 30 de minute, și veți avea dimineața un dejun hrănitor și sățios, cu gust intens de minerale.