Oamenii de știință avertizează: Aerul pe care îl respirăm ne ,,poluează” creierul!

Primele indicii despre faptul, că aerul poluat poate duce la degenerarea țesuturilor creierului au apărut nu demult, la începutul secolului XXI. Neurobiologii mexicani au atras atenția că câinii care trăiesc în regiunile cu aer mai poluat din Mexico îmbătrânesc și degradează mai repede. Studiul microscopic al creierului acestor animale a arătat prezența așa-numitelor plăci amiloide tipice bolii Alzheimer (demență senilă).

Oamenii de știință au continuat cercetările. Angajații Universității din California au amplasat pompe aeriene cu filtre complexe la 100 m distanță de la o stradă aglomerată, pe care timp de o zi circulă 300 000 automobile și camioane. Aceste pompe au prins chiar și particulele microscopice printre care: sulfați, nitrați, săruri de amoniu, metale grele și funingine, eliminate de motoarele automobilelor. Pătrunzând în celulele corpului uman, aceste particule microscopice pot forma compuși activi periculoși, cum ar fi peroxizii. Demult a fost demonstrat, că acestea duc la astmă, cancer la plămâni și bolile de inimă. Acum s-a adeverit că expunerea la particulele microscopice din aerul poluat dăunează și creierului.

Aceste particule de poluare captate de pompe au fost duse în laborator și au fost folosite în experimente pe șobolani. Timp de 220 de ore șobolanii au respirat aerul poluat din stradă, iar alții – aerul curat. La șobolanii care au inspirat aerul poluat au apărut molecule caracteristice inflamării în creier, se eliminau amiloide și deasemenea proteina, nivelul căreia este ridicat în cazul demenței senile.

O altă cercetare, care a durat 11 ani, a arătat că viața acolo unde aceste particule depășesc cantitatea de 12 micrograme pe metru cub de aer, dublează riscul de îmbolnăvire de boala Alzheimer.

Ce e de făcut? Aceste particule dăunătoare se formează în procesul de ardere, fie petrol, gaz, lemn, cărbune sau altele. Există o singură metodă de a te feri de inspirarea benevolă a particulelor de fum – să nu fumezi. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este cauza apariției a 14 % din cazurile de boală Alzheimer în lume.