S-A Aprobat Prin Ordonanță De Urgență. Angajații Nu Vor Mai Putea Fi Plătiți Sub 2.350 Lei, Lunar

Stabilirea în mod diferențiat a salariului minim pe economie urmează să se facă de la începutul lunii viitoare, așa cum Guvernul a aprobat recent, prin Ordonanță de Urgență. De la 1 decembrie 2018, angajații încadrați ca având studii superioare sau cu cel puțin 15 ani vechime în muncă vor avea salariul mai mare.

Potrivit Executivului, începând cu 1 decembrie 2018 sau 1 ianuarie 2019, salariul minim va fi de 2080 lei, iar pentru angajații cu studii superioare sau cu o vechime de cel puțin 15 ani salariul minim va fi de 2350 lei.

Salariul minim brut poate fi stabilit de Guvern în mod diferențiat, în funcție de nivelul de studii și în funcție de vechimea în muncă, prevede un act normativ care a modificat miercuri Codul Muncii. Până acum, salariul minim brut avea un cuantum unic, fără să se facă vreo diferențiere. Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2018, care a modificat miercuri Codul muncii după publicarea sa în Monitorul Oficial, informează avocatnet.ro

Una dintre prevederile documentului este introducerea unei noi reguli pentru stabilirea salariului minim brut. Mai precis, acesta poate fi stabilit de Guvern în mod diferențiat, în funcție de nivelul de studii și de vechimea în muncă.

„Prin hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (…), diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă”, scrie, mai precis, în noua ordonanță de urgență.