Siropul inventat de un român se vinde ca pâinea caldă în Germania. „Totul a pornit de la descoperirea mea din Franţa“

Paul Peteanu (43 de ani) trăieşte în Germania din 1997 şi este administratorul unei afaceri care l-a făcut cunoscut peste hotare. Peteanu, originar din Cluj, a inventat o băutură aflată la mare căutare în supermarketurile din Germania şi Austria, iar în curând se va vinde şi pe piaţa din Elveţia şi Liechtenstein.

Licenţiat în Agronomie la Munchen, Paul Peteanu a plecat din ţară în 1997, pentru a trăi visul german, dar mai ales pentru a fi alături de iubita sa, care din aceelaşi an i-a devenit soţie. Ce a urmat este o poveste de succes pe toate planurile, pe care o povesteşte chiar el pentru „Adevărul”.

A muncit pe brânci şi avea două joburi când era student

„Când am ajuns acolo eram botă la germană, eu făcusem doar engleză şi franceză la şcoală. A fost destul de complicat la început, chiar dacă pentru mine n-a fost un ţel să mă duc în Germania. De fapt, am decis să fac acest pas pentru soţia mea, care era pe atunci studentă acolo la actorie. Eu eram student la Cluj şi am decis să-mi „îngheţ” anul la facultate, urmând să o reiau tot de acolo, din anul trei. Nu m-am mai întors pentru asta, am rămas în Germania, chiar dacă n-a fost simplu la început. Am dat acolo la facultate, am luat-o de la început, iar între timp aveam un loc de muncă full, plus un job part time de traducător. Dormeam puţin sau nu dormeam nopţile, trebuia să învăţ pentru facultate, iar în paralel să muncesc, nu glumă”, priveşte în urmă Paul.

Paul Peteanu şi soţia sa pentru care s-a mutat în Germnia. FOTO: Arhivă personală

Anii au trecut, iar românul şi-a luat licenţa la Munchen în Agronomie, cu specializarea „Materiile prime din domeniul agricol”.

Ideea care i-a schimbat viaţa

După alţi câţiva ani, el avea să dea lovitura chiar în Germania. Revelaţia a avut-o pe când se afla într-o vizită în Franţa, în 2011, unde a descoperit un soi special de busuioc african, iar de aici a început apoi totul. „Am luat acel soi de busuioc acasă, la Munchen, şi am început să lucrez cu el. Timp de vreo doi ani am încercat şi am reuşit să-l adaptez la clima de aici. De fapt, ceea ce mi-a atras atenţia de la început au fost florile acestui busuioc. Cu timpul, după ani de studii şi după ce mi-am făcut o plantaţie la 10 kilometri de Munchen, am reuşit să dezvolt 19 produse pe bază de busuioc african, iar primul dintre ele cu care am ieşit pe piaţă merge excelent. Este vorba despre Blütenrein, un sirop special naturist pe care am ajuns să-l produc şi să-l vând peste tot în Germania, iar apoi şi în Austria”, explică Paul Peteanu.

Aşa arată plantaţia de busuioc african de unde se ia materia primă pentru băutura inventată de Paul. FOTO: Arhivă personală

Blütenrein este o licoare roşie care se foloseşte ca băutură răcoritoare, amestecată cu apă minerală, dar şi în combinaţie cu diverse băuturi acoolice, mai ales gin, votcă şi vin. În plus, poate fi utilizat şi în bucătărie ca dressing, marinade sau alte creaţii culinare.

Din Germania şi Austria, în toată lumea

Investiţia iniţială a fost de câteva zeci de mii de euro, iar în prezent plantaţia sa dă între 12.000 şi 15.000 de plante. Românul a început distribuţia efectivă în urmă cu 17 luni, iar acum sticluţele de Blütenrein se găsesc pe rafturile unor importante reţele de hypermaketuri şi supermarketuri din Germania şi Austria. Marile lanţuri de retail, Karstadt, Kaufof, Metro şi în curând Real-Premium, dar şi magazinele mai mici de delicatese comercializează siropul în sticle de 500 de mililitri, la preţuri cuprinse între 12,99 euro şi 14,99 euro. De asemenea, Blütenrein se găseşte în hotelurile şi restaurantele din Germania şi Austria.

„Blütenrein se vinde şi pe net şi a început să aibă trecere şi peste Ocean. O poate cumpăra oricine, chiar şi din China, trebuie doar să intre pe internet şi să o comande. În magazine se găseşte în toată Germania şi Austria, iar în foarte scurt timp urmează Elveţia şi Liechtenstein, deja sunt semnate contractele. Evident că nu mă voi opri aici, vreau să ajung să se vândă în lanţurile de magazine din toată Europa şi nu numai”, spune Paul.

În România, Blütenrein va fi lansat oficial la Bucureşti, în luna mai a anului viitor, iar Paul Peteanu se gândeşte serios ca o parte din producţie să se facă în ţară.

Se implică în dezvoltarea relaţiilor româno-germane

Dacă principala sa pasiunea rămâne chiar meseria pe care şi-a ales-o după absolvirea facultăţii, românul mai găseşte timp şi pentru alte activităţi. Astfel, el este coach pentru limbajul actorilor, iar din această postură colaborează cu actorii români şi cu cei germani.

De la stânga spre dreapta: Florin Piersic Jr, Cosmina Stratan, Mathilde Farblatschen şi Paul Peteanu. FOTO: Arhivă personală / Paul Peteanu

„Recent s-a făcut în Germania un film, „La locul faptei”, o producţie în care au jucat şi actori români. Printre ei şi Florin Piersic junior cu care m-am şi împrietenit cu această ocazie. De multe ori chiar am fost întrebat dacă suntem fraţi. Eu am fost coach pentru limbajul actorilor şi i-am ajutat pe Piersic Jr. şi pe ceilalţi să vorbească limba germană, iar pe actorii germani să vorbească în limba română”, a afirmat Peteanu.

În plus, firma sa se implică activ pe lângă colaborarea germano-română, de exemplu privind Festivalului Filmului Românesc de la Munchen, cel mai mare festival de specialitate din diaspora. Practic, premiile au fost oferite chiar de Blütenrein.