Un loc din Romania, considerat „Dumbrava minunata” a dacilor

Se numeste simplu: Platoul Vartoapelor. Nu este un obiectiv turistic neaparat, desi ar putea concura cu multe alte puncte turistice din judetul Hunedoara sau din tara.

„Este paradisul ghioceilor, locul unde, an de an, la mijlocul lui martie, erup florile precum un vulcan”, descriu locul din comuna Orastioara de Sus cei care au calcat pe acolo in anii trecuti si care ii invita pe iubitorii de frumos aflati in trecere, in martie, prin Hunedoara, sa nu rateze sa-l vada.

Ghioceii, care se raspandesc pe 10 de hectare, nu sunt unii obisnuiti, fac parte dintr-o specie periclitata. Localnicii le spun „ghiocei bogati”, denumirea lor latina fiind Leucojum vernum.

Forma rotunjoara seamana mai mult cu cea a lacrimioarelor, iar marginea petalelor este zimtata si tivita cu un firicel verde. Un covor de aproape 10 hectare de flori acopera padurile din aceasta zona intre 15 martie si 5 aprilie, in functie de cat de timpurie este primavara.

Aceasta „Dumbrava Minunata” se afla pe Platoul Vartoapelor si se afla la 13 km de Sarmisegetuza Regia, in Muntii Orastiei – masivul Sureanu. Punctul de plecare spre poiana este comuna Orastioara de Sus, parcul natural Gradistea Muncelului din judetul Hunedoara.

Cheile Galbenei, Muntii Apuseni

Cheile Galbenei sunt pozitionate pe platoul Padis, cea mai importanta zona carstica din Muntii Apuseni si poate chiar din Romania. Pe langa aceasta formatiune, sunt prezente Cetatile Ponorului, Avenul Bortig, Pestera Focul Viu, Groapa de la Barsa, Groapa Ruginoasa, Lumea Pierduta si Poiana Ponor.

Cheile Galbenei se regasesc la aproximativ 3 ore fata de zona de campare La Glavoi, pe paraul Galbena care iese la suprafata printr-un frumos izbuc, denumit Izbucul Galbenei. Acesta reprezinta resurgenta paraului subteran care curge prin interiorul Cetatilor Ponorului si are un ochi de apa de circa 7 metri diametru. In continuarea acestuia, apa, curge la vale printre stancile impunatoare si formeaza numoaroase cascade, dintre care, cea mai impunatoare este Cascada Evantai care are inaltimea de 7 metri si la baza careia s-a format un mic lac.

Din dreptul acestei cascade, paraul se domoleste, avand curgerea mai lina. Tot de aici incepe o lunga portiune de lanturi, care permite traversarea formatiuni fara a te uda, iar la un moment dat exista un horn spectaculos care ofera senzatia de evadare in necunoscut.

Deasupra acestor chei exista 2 puncte de belvedere suspendate la circa 200 metri deasupra firului vaii, care ofera privelisti inedite asupra canionului si asupra peretelui de vizavi inalt de peste 300 metri.

Cheile Galbenei sunt printre cele mai spectaculoase si dificile formatiuni de acest gen din tara. Lungimea lor este de aproximativ 700 metri in linie aeriana si diferenta de nivel parcursa este de aproximativ 100 metri. In conditii de iarna, de topire a zapezii sau de precipitatii abundente, se recomanda evitarea parcurgerii acesteia.

Traversarea canionului se face pe marcajul Punct Galben, cel mai indicat mod de strabatere este in sensul de curgere al paraului Galbena, dinspre Izbuc spre Cheile Jgheabului, care se afla in continuare, potrivit mergilapas.wordpress.com

Accesul la Cheile Galbenei se poate face pe marcajul Punct Galben sau pe Triunghi Galben, marcaj care face legatura cu localitatea Arieseni.