Unicul sat rotund din Romania si povestea sa ascunsa printre dealuri

Un sat mic din judetul Timis, ascuns intr-un decor pitoresc detine o eticheta de „unicat” care a facut ca asezarea sa fie inclusa in lista monumentelor istorice si sa atraga tot mai multi vizitatori.

Localitatea cu 124 de locuitori se numeste Charlottenburg si nu este un sat oarecare, ci unul de poveste, care pastreaza inca cu mandrie urmele istoriei… mai mult decat atat, forma sa circulara, unica in Romania a facut ca satului sa i se duca vestea, scrie antenasatelor.ro.

Localitatea a fost infiintata in 1771, in timpul celui de-al doilea val de colonizari realizat de administratia habsburgica. Guvernatorul Banatului de la acea vreme, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, dispune ca satul sa fie populat cu 32 de familii (171 de persoane) provenite din provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania si Palatinat.

Printre proprietarii satului Charlottenburg s-au numarat Posfay Joszef, Karl Schwarzenberg sau contele Siegfried Graf von Wipffen. Cel din urma, vanator pasionat, organizeaza, incepand cu 1904, padurea din vecinatatea satului intr-un parc destinat vanatorii, pe care l-a populat cu exemplare de cerb aduse din Boemia, Germania si Austria.

Forma rotunda a satului (cu un diametru de 210 metri), dar si intregul proces de constructie a asezarii se datoreaza inginerului Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, in acea perioada functionar la Oficiul Sarii din Lipova. Asezarea dispunea de patru intrari simetrice, iar casele care o compuneau aveau aceeasi inaltime si erau dispuse la distante egale.

Initial, in centrul localitatii exista o plantatie de duzi, in mijlocul careia exista o fantana. Ulterior, copacii au fost taiati, iar in locul lor a fost construita, in anul 1876, actuala biserica. Incepand cu 1880, in sat apar primele familii de romani si unguri. Si astazi in sat se afla 34 de duzi si este posibil ca unii dintre pomi sa fi fost plantati chiar in perioada colonizarii.

Conform legendei, localitatea a fost denumita dupa sotia contelui Aldringen, Charlotte.